Guidning

Getsvedjeberget Höga Kusten.

Besök järnåldern 500 e Kr! OBS! Inställt tills vidare!

Ska Gene fornby Utvecklas eller Brännas? Kommunen fattar beslut våren 2023!

Bara sex kilometer söder om Örnsköldsvik kan du besöka järnåldern.

Det 40 m stora rekonstruerade långhuset visar hur bondgården såg ut under 500-talet. Då odlades korn, havre och lin på åkern och kor, får/getter, en häst och grisar betade på ängarna. Den stora smedjan visar på handel med järn och gamla smideskunskaper. I kornboden förvarades det otröskade kornet och inne i långhuset finns både fähus, stall och familjens bostad – stugan.

Den arkeologiska kunskapen om platsen är ovanligt god med två doktorsavhandlingar, den ena om utgrävningarna och den andra om rekonstruktionen. Ta chansen att lyssna till forskningens kunskaper och berättelser om tiden och platsen. Och passa på! Beslutsfattarna har funderingar på att bränna ner anläggningen.

Pris: 200 kr/pers med minst åtta vuxna. GRATIS under 16 år. Anmäl gärna intresse. Kanske kan ni bilda en grupp tillsammans med andra.

Samla dina vänner, grannar eller din förening och gör en minnesvärd utflykt till forntiden.

I området finns också möjlighet att boka höghöjdsbana och en massa andra roliga aktiviteter, se www.aktivator.nu eller varför inte ta ett dopp i Nyängets havsbad.

Getsvedjeberget Höga Kusten.

Upplev Järnåldern! OBS! Inställt tills vidare!

Ska Gene fornby Utvecklas eller Brännas? Kommunen fattar beslut våren 2023!

Med berättelser, teaterspel, lekar och måltid erbjuder vi en hel upplevelse av järnåldern. Vill du ha en enklare lunch eller middag, ett rådslag eller ett helt gästabud? Vi ordnar hela upplevelsen!

Så här kan det se ut: Vi möter er vid parkeringen och ni får veta vad arkeologerna hittade på Genesmon och sedan, när vi kommer fram till det stora rekonstruerade långhuset, får ni berättelserna om byggnaden och en annan tid. Plötsligt kommer en kvinna i annorlunda kläder vandrande. Hon tar er med på en resa tillbaka i tiden. Närmare bestämt 1 500 år. Och ni får en upplevelse av järnåldern. Före eller efter måltiden kan ni välja kämpalekar eller samarbetsövningar med pilbågsskytte mm. Du kan också välja långdans med ett fornnordiskt kväde.

Den mat vi erbjuder är järnåldersinspirerad med modern smaksättning. Det kan vara allt ifrån en enklare lunch med soppa, hembakt tunnbröd med gravad lax eller kams med stekt fläsk och lingon till ett stort gästabud med lammstek eller viltgryta med rotfrukter.

En lämplig storlek på gruppen kan vara 12 – 30 personer. Dina önskemål är viktiga för oss. Vi svarar gärna på dina frågor och ser fram emot att få lämna ett pris beroende på gruppens storlek och dina tankar.