Vandra med guide runt Bergsjön med mystiska hällristningar

Den förtrollande vackra Bergsjön strax norr om Örnsköldsvik var en havsvik på en ö i den yttersta skärgården för omkring 8 500 år sedan. Nu ligger Bergsjön 143 m ö h. Här finns boplatslämningar efter säljägare, en grav från bronsålder eller järnåldern och några mystiska hällristningar som visar att området har använts under långa tider.

Stora stenblock på hällmark, klapperstensfält och vattenslipade hällar visar hur landhöjningen har förändrat landskapet. Allt detta i ett naturskönt område och platser med milsvid utsikt.

Dagsvandring runt Bergsjön

Du åker med egen bil eller lokalbuss till starten för vandringen som går genom skog och över berg med normal svårighetsgrad. Höjdskillnaden är upp till 160 meter. Lyssna till berättelserna om inlandsisen, landhöjningen och livet i Norra Ångermanland under forntiden. Titta på spåren från stenålder och bronsålder och fundera över de mystiska hällristningarna. Vad betyder de?

Samling vid återvinningsstationen i Gimåt. Hör av dig så försöker vi hitta en lämplig dag.

Vandringen är ca 8 -10 km lång och tar 4 – 6 timmar.

  • Pris: 200 kr/person och minst 8 personer. Gratis under 16 år.
Getsvedjeberget Höga Kusten.

Kommentarer

”Tack för en storartad tur med massor av spännande information. Vi var jättenöjda! Vi kommer att hålla utkik efter dina turer framöver. Pia Stern Levy.”

”En perfekt vandring som inte lämnade något i övrigt att önska. Eva Forsberg”