Järnålderns långhus, havsbad och fiskeläge – 2 dagar

För nära 2 000 år sedan låg en bondgård vid ett sund strax söder om Örnsköldsvik. Genom landhöjningen ligger platsen nu 20 m ö h. Lämningarna efter gården undersöktes av Umeå Universitet under åren 1977 – 89 och resultaten var så nyskapande och överraskande att kommunen beslutade att gården skulle rekonstrueras. Guiden berättar och visar rekonstruktionen i Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, tidigare Gene fornby. Bada i Nyängets havsbad och njut sedan av Höga kustens skärgård med Trysunda fiskeläge.

Dag 1

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum

Guiden visar och berättar om det 40 m stora långhuset, smedjan och förrådshuset. Hur kan man förstå och tolka ett helt hus utifrån mörka färgningar i sanden? Hur kan man veta något om husets rumsindelning och funktion och vad vet man om hur man levde på gården? Rekonstruktionen återspeglar tiden omkring år 500. En spännande tid när kristendomen sprider sig norrut över Europa. 

Den arkeologiska kunskapen om platsen är ovanligt god med två doktorsavhandlingar, den ena om utgrävningarna och den andra om rekonstruktionen. Guiden beskriver också hur området har förändrats genom landhöjningen, vad namnet Gene betyder och om Bäckfjärden som idag är på väg att bli en insjö till följd av landhöjningen. 

Efter besöket i järnåldern vandrar du bara 400 meter längs stigen till den långgrunda badstranden i Nyänget. Förutom det varmaste havsbadet i Örnsköldsvik finns här också en kiosk, ett café med enklare matservering samt toaletter.

Vi erbjuder guidning av rekonstruktionen tisdagar och lördagar kl 10.15 (anpassat till lokalbuss) och 13.15 på engelska, fr o m 3 juli t o m 22 augusti. Därefter gäller ny tidtabell för m/f Ulvön.

Från Nyängets havsbad åker du med egen bil eller lokalbuss till Kajkanten Restaurang B&B där du serveras en 2-rätters middag innan båtfärden genom Höga Kustens skärgård till Trysunda fiskeläge, det bäst välbevarade i Höga Kusten och utnämnt till Sveriges vackraste. 

Kom ihåg att boka båtbiljetten online för att säkra plats!!

Getsvedjeberget Höga Kusten.

Dag 2

Trysunda

På Trysunda har landhöjningen gjort tre öar till en. Namnet Trysunda betyder nämligen tre sund men idag finns här bara ett och det är 1 500 år sedan de tre sunden existerade. Så gammalt är alltså namnet. Här finns ett kapell från 1655 samt ett fiskemuseum. Från fiskeläget finns också stigar som leder till flertalet badvikar i naturreservatet. En solig dag är ett besök i Björnviken med sin finkorniga sandstrand ett absolut måste. Vid skogsbrynet i viken finns en gammal lokomobil kvarlämnad. Den finns kvar från tiden när man bröt malm på ön.

Från Björnviken kommer du fram till Storviken med sitt stora klapperstensfält. Med sina perfekt rundade och olikfärgade stenar är det räknat som en av Höga Kustens vackraste stränder. Från fiskeläget kan du också gå upp till Kapellberget och skåda kontrasterna mellan den bergiga kusten och den idylliska fiskebyn.

Efter övernattning, vandring, kanske bad och en enklare lunch på vandrarhemmet åker du med m/f Ulvön tillbaka till Köpmanholmen.  

Du kan naturligtvis välja att förlänga turen och åka vidare till Norrlands största fiskeläge Ulvöhamn. Men då måste du OBS!! boka båtresa och boende på Ulvön i god tid. Efterfrågan är stor!

Getsvedjeberget Höga Kusten.
Getsvedjeberget Höga Kusten.