Vandringar – Lilla Skuleskogen” och Ditt eget favoritställe i skogen

Höga kustens skärgård är av världsklass. Här finns vandringar i gamla skogar och en brant skärgård med idylliska fiskelägen. Vandra i ”Lilla Skuleskogen”, Hummelviks naturreservat, bli guidad på Strängön med berättelser om ett krononybygge, en ångsåg och ett ”Hem för trötta husmödrar. Övernatta i en mysig sjöbod. 

Du kan också förlänga turen med en båtfärd genom Höga Kustens skärgård till Norrlands största fiskeläge – Ulvöhamn. Här stannar du en eller flera dagar.

Hummelviksberget ”Lilla Skuleskogen”

Hummelviksberget ”Lilla Skuleskogen”

På Hummelviksberget strax söder om Köpmanholmen finns många av de karaktärer som präglar världsarvet Höga Kusten. Området brukar beskrivas som ”Lilla Skuleskogen”. Du bjuds på flera storslagna vyer över skärgården och höjdvariationer upp till 200 meter. De högre partierna präglas av hällmark och mot öster och söder stupar bergen brant. Vid vårdkasberget finns en raststuga intill fascinerande klippväggar och en magisk utsikt över skärgården. Strax nedanför ligger Stortjärn. En miljö med äkta vildmarkskänsla.

Berättelserna handlar om landhöjningen och spåren efter istiden, försvarssystemet med vårdkasar och skogens uråldriga väsen, vittra, skogsrå och jättar.

Vandringen i ”Lilla Skuleskogen” startar i Köpmanholmen och är krävande på kortare partier. Det finns möjlighet att välja mellan en kortare eller längre vandring, 4 – 8 km.

200 kr/vuxen och minst åtta deltagare. Gratis under 16 år. Anmäl gärna intresse så försöker vi att bilda en grupp och hitta lämplig dag.

Getsvedjeberget Höga Kusten.

Ditt eget favoritställe i skogen

Ditt eget favoritställe i skogen

Vill du visa dina egna guldkorn i Höga Kusten? Du känner kanske till en fin gammal stig i skogen, en bergstopp med fin utsikt, en lugn skogstjärn eller ett gammalt fäbodställe, helt enkelt en fin plats som du vill dela med andra.

Ta då med dina vänner, grannar, besökare eller släktingar så går vi dit tillsammans, till ditt eget favoritställe. Jag berättar om forntiden och landhöjningen och tillsammans söker vi efter spåren från förr.

Ge mig bara lite tid till förberedelser så kommer jag att överraska dig! Jag påstår att jag kan sätta in nästa vilken plats som helst inom Örnsköldsviks kommun i ett större förhistoriskt och historiskt sammanhang och tillsammans kan vi välja ut lämpliga platser för att studera landhöjningens förändring av landskapet.

Blir du nyfiken!! Ta chansen och testa!! Jag kommer att anstränga mig för att du ska bli nöjd.

200 kr/ vuxen och minst 8 deltagare. Gratis för barn under 16 år. Anmäl gärna intresse så försöker vi att bilda en grupp och hitta lämplig dag.

Getsvedjeberget Höga Kusten.

Prästberget

Prästberget

På Prästberget, strax norr om Köpmanholmen, jobbas det febrilt under våren 2022 med att skapa nya vandringsleder. Området är spännande med djupa skrevor och raviner, klippväggar, grottor och en magnifik platå. Utsikten över skärgården och inlandet hittar vi på flera platser.

Berättelserna handlar om landhöjningen och spåren efter istiden, ortnamnen som beskriver ett försvunnet skärgårdslandskap, skogens uråldriga väsen, vittra, skogsrå och jättarna. Namnet Prästberget är spännande och leder till berättelser om kristnandet av Norrland.

Vandringen är ca 4 km lång och delvis krävande, höjdskillnaden är ca 130 meter.

200 kr/vuxen och minst åtta deltagare. Gratis under 16 år.  Anmäl gärna intresse så försöker vi att bilda en grupp och hitta lämplig dag.

Getsvedjeberget Höga Kusten.