Vandra med guide till Stranneberget

Lyssna till berättelser om offerlunden, den första kyrkan, hur kristendomen infördes i landet för tusen år sedan men också om vårdkasar och landhöjning. Här finns det tydligaste exemplet i Höga Kusten på flera ortnamn som beskriver ett forntida skärgårdslandskap som nu helt försvunnit genom landhöjningen. Vid Arnäs kyrka, strax norr om Örnsköldsvik, möter du guiden och vandringen går genom skogen upp till Stranneberget. Vi vandrar ca 4 km på en del av Arnäsleden. en av de mest lättvandrade och familjevänliga lederna i Höga Kusten.

Guidning på Stranneberget

Vi startar vid Arnäs kyrka, strax norr om Örnsköldsvik och följer den vältrampade Arnäsleden ca 4 km genom skogen och upp på Stranneberget. Höjdskillnaden är ca 130 m. Där njuter vi av utsikten och berättelserna om ortnamnen, landhöjningen, vårdkasen och kristnandet av landet. Lyssna också till varför norra Ångermanland har varit en mötesplats genom olika tider.

Om du väljer att fortsätta vandringen längs Arnäsleden passerar du både utsiktsberg, urskogar, småbyar och fäbodvallar. En och annan badstrand kommer du också att komma fram till. Här finns också Räckebergskyrkan som är Sveriges längsta tunnelgrotta. Leden erbjuder övernattningsmöjligheter i olika standard från eget tält och enkla vindskydd till små fäbod- och campingstugor.

Du åker med egen bil eller lokalbuss till Arnäs kyrka, 5 km NO om Örnsköldsviks centrum.

Samling på parkeringen vid Arnäs församlingsgård nära Arnäs kyrka. Hela vandringen tar 2-3h. Hör av dig om du är intresserad så försöker vi hitta en lämplig dag.

  • Pris: 200 kr/pers och minst 4 personer. Gratis under 16 år. OBS föranmälan krävs
Getsvedjeberget Höga Kusten.