Vandra med guide till Stranneberget

Lyssna till berättelser om offerlunden, den första kyrkan, hur kristendomen infördes i landet för tusen år sedan men också om vårdkasar och landhöjning. Här finns det tydligaste exemplet i Höga Kusten på flera ortnamn som beskriver ett forntida skärgårdslandskap som nu helt försvunnit genom landhöjningen. Vid Arnäs kyrka, strax norr om Örnsköldsvik, möter du guiden och vandringen går genom skogen upp till Stranneberget. Vi vandrar ca 4 km på en del av Arnäsleden. en av de mest lättvandrade och familjevänliga lederna i Höga Kusten.

Guidning på Stranneberget

Stranneberget

Stranneberget, öster om Arnäs kyrka, är ett stadsnära berg med vid utsikt över området. Vandringen startar vid kyrkan och går genom granskog upp på hällmarkerna på Stranneberget.

Berättelserna handlar om offerlunden i Lunne, den första kyrkan, hur kristendomen infördes i landet för tusen år sedan men också om vårdkasar och landhöjningen. Här finns nämligen det tydligaste exemplet i Höga Kusten på flera ortnamn som beskriver ett forntida skärgårdslandskap som nu helt har försvunnit genom landhöjningen.

Vandringen är medelsvår med en höjdskillnad på ca 130 m och vi vandrar ca 4 km.

200 kr/ vuxen och minst 8 deltagare. Gratis för barn under 16 år. Anmäl gärna intresse så försöker vi att bilda en grupp och hitta lämplig dag.

Samma bild som tidigare

Bergsjön med mystiska hällristningar

Den förtrollande vackra Bergsjön strax norr om Örnsköldsvik var en havsvik på en ö i den yttersta skärgården för omkring 8 500 år sedan. Nu ligger Bergsjön 143 m ö h. Här finns stora stenblock på hällmark, klapperstensfält och vattenslipade hällar som visar hur inlandsisen och landhöjningen har förändrat landskapet. Allt detta i ett naturskönt område och platser med milsvid utsikt.

Berättelserna handlar om boplatsen efter säljägare, graven från bronsålder eller järnåldern och de mystiska hällristningarna som visar att området har använts under långa tider.

Vandringen är medelsvår med höjdskillnader upp till 160 meter och du kan välja mellan en kortare eller längre tur, 7 eller 9 km.

200 kr/ vuxen och minst 8 deltagare. Gratis för barn under 16 år. Anmäl gärna intresse så försöker vi att bilda en grupp och hitta lämplig dag.

  • Pris: 200 kr/pers och minst 4 personer. Gratis under 16 år. OBS föranmälan krävs
Getsvedjeberget Höga Kusten.