Vandringspaket – ”Lilla Skuleskogen” och  Strängön, 2 dagar

Höga kustens skärgård är av världsklass. Här finns vandringar i gamla skogar och en brant skärgård med idylliska fiskelägen. Vandra i ”Lilla Skuleskogen”, Hummelviks naturreservat, bli guidad på Strängön med berättelser om ett krononybygge, en ångsåg och ett ”Hem för trötta husmödrar. Övernatta i en mysig sjöbod. 

Du kan också förlänga turen med en båtfärd genom Höga Kustens skärgård till Norrlands största fiskeläge – Ulvöhamn. Här stannar du en eller flera dagar.

Dag 1

Hummelvik naturreservat

Du åker med lokalbuss eller egen bil till Köpmanholmen. Vandringen i ”Lilla Skuleskogen startar i Köpmanholmen” och är krävande på kortare partier. 

I Hummelviks naturreservat finns många av de karaktärer som präglar världsarvsområdet ”Höga Kusten”. Det brukar beskrivas som ett stycke Skuleskogen i miniatyr. Du bjuds på flera storslagna vyer över skärgården och höjdvariationer upp till 200 meter. Berggrunden består av den vackert röda Rapakivigraniten. De högre partierna präglas av hällmark och i svackorna och på terrasser finns en svallad morän med ett flertal klapperstensfält. Mot öster och söder stupar bergen brant. Vid vårdkasberget finns en raststuga intill fascinerande klippväggar och en magisk utsikt över skärgården. Strax nedanför ligger Stortjärn. En miljö med äkta vildmarkskänsla.

Du kommer ner från naturreservatet nära den långgrunda sandstranden i Stråsundsviken. Här kan du passa på att ta ett dopp i havet innan du blir hämtad för en båtfärd till Strängön och övernattning i en charmig sjöbod hos Strängön N63

Getsvedjeberget Höga Kusten.

Dag 2

Strängöarna

De båda Strängöarna är numera ett paradis för semesterboende men deras historia är både spännande och variationsrik. Den innehåller ett nybygge från 1700-talet, regionens första ångsåg med arbetarbostäder, affär och skola under 1800-talets senare hälft och sedan barnkoloni och ”Hem för trötta husmödrar” under tidigt 1900-tal. Guiden kommer att ge liv åt historien och berätta om människorna och deras liv och hur deras livshistoria beskriver de förändringar som sker i Sverige under 300 år. Samtidigt får du njuta av det öppna kulturlandskapet med ängar, sjöbodar och f d fiskartorp. 

Efter övernattning och guidning på Strängön åker du vidare med M/F Ulvön tillbaka till Köpmanholmen eller vidare till Norrlands största fiskeläge Ulvöhamn. 

Kom ihåg att boka båtbiljetten online för att säkra plats!!

OBS!! boka båtresa och boende på Ulvön i god tid. Efterfrågan är stor! Tänk också på att turen från Strängön till Ulvön är en s k kallelsetur. Det betyder att man måste ringa 070-737 73 52 och tala om att man ska med. Annars åker båten inte in till Strängön.

Getsvedjeberget Höga Kusten.